art

Growing Carpet. the making of.

wat is het idee?


Growing Carpets is een serie wandtapijten dat gemaakt zal worden van de aarpluimen van een kleverige grassoort, in de volksmond ‘Love Grass’.


Door de getande borstels blijven de aren niet alleen ‘plakken’ aan elkaar maar ook aan vachten van passerende dieren en kleding van mensen.


Juist die, vaak vervloekte, eigenschap wil ik gebruiken. De hechting blijkt zó sterk dat er geen enkel ander hechtmiddel nodig is tussen stof en plant. Alleen al deze eenvoud en oplossing uit de natuur vind ik intrigerend en zeer interessant. Growing carpets, kunst en natuur, het beste uit twee werelden.


Bloemen en planten vormen al eeuwenlang een inspiratiebron voor kunstenaars. Zo werden in de 15-16e eeuw Verdures gemaakt. Deze typische wandtapijten waren volledig gevuld met loofwerk. Het woord ‘verdure’ is dan ook afgeleid van het woord ‘vert’ wat het Franse woord is voor ‘groen’. Deze werden hoofdzakelijk geproduceerd in Oudenaarde BE, toevallig ook de stad van mijn vroege jeugd die me nauw aan het hart ligt.


In tegenstelling tot verdures uit de 15-16e eeuw zullen deze tapijten niet uit garen maar uit aren bestaan. De planten vormen zelf het materiaal én het kunstwerk in plaats van dat ze alleen afgebeeld worden. Bij wijze van proef ben ik begonnen aan een verdure met klassieke inlegfiguren. Mijn doel is ‘vrije’ verdures maken met eenvoudige/abstracte plantstructuren.


In de loop van de tijd zal het wandtapijt een deel van zijn aren (zaden) verliezen. Deze worden opgevangen opnieuw gezaaid zódanig dat het tapijt zichzelf weer voortplant. Hiermee staat het metafoor voor de vergankelijkheid én levenscyclus van de natuur en onszelf. Wandtapijten op deze manier gemaakt zijn uniek en nog nooit vertoond.
Growing Carpets
past bovendien goed in het huidige hedendaagse kunstklimaat waar natuur alom aanwezig is. Diverse initiatieven die kunst en natuur combineren zien het daglicht, Art in Nature Kasteel van Schoten BE, Nature Art Fair en Flower art museum in Aalsmeer en in de laatste versie van Kunstenfestival Watou ‘Saudade’ spelen bomen en natuur een grote rol. Geen wonder, ze worden immers een steeds kostbaarder goed.


het materiaal
Het gras komt van nature voor in Zuid- en midden Europa. In Nederland zijn ze zeldaam maar in het zuiden zou je ze kunnen aantreffen. Zelf heb ik ze nog niet gespot in Nederland maar wel in onze tuin in Zuid Frankrijk, Midi-Pyrenées. Daar heb ik inmiddels een zaaiperk voor de oogst.